Google wszędzie w serwisie
 
 
 
   

Twoje konto

   
     
    Biuletyn informacyjny  
  
 
  Usługi [14819]
  Sprzęt komputerowy [7665]
  Motoryzacja [72616]
  Sprzęt audio-video [53]
  Telefony komórkowe [12810]
  Nieruchomości [172]
  Praca [82876]
  Turystyka [361]
  Inne [10182]
  Agroturystyka
  Pensjonaty
  Domy i domki
  Hotele i motele
  Ośrodki wczasowe
  Turystyka aktywna
  Szkolenia i konferencje
  Gastronomia
  Campingi
dodaj swoją firmę »
Dom i budownictwo Finanse Handel Komputery i Internet Komunikacja i transport Kultura i Sztuka Medycyna i zdrowie Motoryzacja Nauka i szkolnictwo Prawo i podatki Produkcja Reklama i media Rolnictwo i ogrodnictwo Rozrywka i gastronomia Sport i rekreacja Turystyka i noclegi Urzędy, instytucje i organizacje Usługi Telekomunikacja Zdrowie i uroda
dodaj swoją reklamę »
Półkolonie kulinarne 2018 - II turnus
Półkolonie badawcze 2018
Półkolonie sielankowe 2018 - II turnus
Półkolonie ekstremalne 2018
Kasia Moś na Jarmarku Kamedulskim 2018
Praca kierownik Media Expert
Fryzjer dziecięcy
Czego trzeba na Sejneńskiej?
Hocus Pokus Praca
ortopeda dziecięcy
Przychodnia genetyczna i rezonans
plaże okolice
sprzęt agd
muzeum wystawy
Pizza Suwałki gdzie?
Internetowa baza nieruchomości

Kamienica w centrum Suwałk - ul. Kościuszki


pokaż więcej »
Dane NBP
(kurs średni)
z dnia: 13-07-18

1 USD: 3,7244
1 EUR: 4,3302
1 CHF: 3,7118
1 LTL :
1 GBP: 4,8896
Ile naprawdę muszą wiedzieć rodzice?
Ubezpieczamy dom lub mieszkanie: Ile kosztuje polisa?
Jak zorganizować galę?
Six Sigma: zrozumieć cel
Pożyczki krótkoterminowe - różnica w kosztach to nawet 1000 zł
Mrożone oszustwo? Inspekcja sprawdza nasze wigilijne ryby
Wigilia bez ryby na stole nie istnieje. Tymczasem z badań przeprowadzonych przez Inspekcję Handlową wynika, że aż w 70 proc. zbadanego towaru pojawiły się nieprawidłowości. Zbyt dużo lodu w mrożonkach, zażółcenia czy smród surowych ryb to nie wszystko. Co jeszcze wykazała kontrola?

Kontrola Inspekcji Handlowej na zlecenie UOKiK wykryła, że w sklepach jest pełno nieprawidłowości - od zbyt dużej warstwy glazury (lodu) w mrożonych rybach poprzez liczne zażółcenia, pozostawione płetwy po produkty przeterminowane. Inspektorzy sprawdzili 1020 partii ryb i przetworów rybnych o łącznej wartości 383,8 tys. zł. Odwiedzili 161 sklepów (w tym 59 należących do sieci handlowych) oraz hurtowni w całej Polsce.

W pierwszej kolejności sprawdzali placówki, na które były skargi. Badali zarówno jakość, jak i oznakowanie ryb mrożonych, świeżych, wędzonych, konserw i marynat, a także owoców morza. Nieprawidłowości znaleźli aż w 117 placówkach (72,7 proc.), zakwestionowali 391 partii produktów (38,6 proc.).

Najgorzej wypadły ryby mrożone, zwłaszcza te w glazurze, czyli otoczce z lodu. Kontrolerzy mieli różne zastrzeżenia aż do 64,5 proc. partii (169 z 262). Ze względu na jakość zakwestionowali 43 partie. Powody? Badania w laboratoriach UOKiK wykazały, że zawartość warstwy lodu jest często wyższa niż producent deklarował na opakowaniu, np. zamiast 35 proc. było jej 43,3 proc., a zamiast 30 proc. - 42 proc. W efekcie konsument kupował mniej ryby, choć płacił za większą ilość. Wygląd, zapach mrożonek i ich smak po ugotowaniu też pozostawiały wiele do życzenia.

Sporo zastrzeżeń było też do ryb świeżych (zakwestionowano 52 proc. partii), mrożonych owoców morza (43,5 proc. miało nieprawidłowości) oraz ryb wędzonych (uchybienia w 37,3 proc. partii). Na tym tle w miarę dobrze wypadły konserwy i marynaty rybne (zakwestionowano po ok. 20 proc.), choć zdarzało się, że zawierały np. za mało ryby czy białka lub za dużo sacharyny w stosunku do ilości deklarowanych na opakowaniu. Inspekcja Handlowa odkryła także wiele nieprawidłowości przy oznakowaniu ryb. Z tego powodu zakwestionowała prawie połowę (49,3 proc.) produktów sprzedawanych luzem.

Przy stoiskach brakowało podstawowych informacji, m.in. o producencie, miejscu połowu, składnikach - w tym wywołujących alergię (np. przy rybie w panierce), warstwie glazury z lodu. Co więcej, klienci byli czasem wprowadzani w błąd, np. tańszą limandę żółtopłetwą sprzedawano jako droższą solę, a filety z czarniaka jako filety z dorsza.

Źródło: Wrota Podlasia

komentarze [2] | powrót »


PARTNERZY



© 2007-2018 Internet i Programowanie - Podlaski Serwis Informacyjny - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis mojepodlasie.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści dodane przez użytkowników.
e-mail: redakcja@mojepodlasie.pl


statystyka